tirsdag den 27. september 2016

Vægttab er IKKE løsningen på alt

Man hører det tit i sundhedssektoren. Danskerne vejer for meget. Det er i og for sig fair nok. Hvad der er mindre ok er, at man efterhånden ikke kan bevæge sig inden for sektoren uden at der KUN bliver set på vægten. Det er lidt spild af tid at uddanne læger og sygeplejersker, hvis det eneste de skal kunne regne ud er et BMI, som i forvejen er et index selv diætister skælder ud for også at have sine mangler.

I forbindelse med f.eks. forplantningsevne, så nytter det ikke ret meget at diskutere vægt, hvis mandens sædtal er lavt, vel?

Hans sædtal vil ikke ændre sig, bare fordi hans BMI falder.

Det samme gælder søvnapnø. Selv dér har der indsneget sig en påstand om, at vægttab kan løse søvnapnøen. Velvidende, at de af os, som lider af denne sygdom har lidt af den hele livet, men kun har været så heldige at blive diagnosticeret, fordi vi f.eks. har prøvet at miste bevidstheden i trafikken, således, at denne mulige sygdom blev undersøgt.

Der er normalvægtige som er i cpap-behandling.

Det er naturligvis korrekt, at man SKAL gøre noget ved sin overvægt - både for sin egen, men også for sin families skyld. Ingen ønsker at miste familiemedlemmer før tid, men det opnås ikke ved at hakke og hetze på en hel befolkningsgruppe. Vi skal tilbage til den anstændige behandling af hinanden. Det gælder både når vi taler sammen i øjenhøjde som private, og det gælder også når vi indgår i professionelle relationer som læge-patient eller sygeplejerske-patient...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar