søndag den 31. januar 2010

Det runde og glade

Som den opmærksomme læser vil have bemærket, har jeg allerede kommenteret det med livsglæde i forhold til kalorier. Du kan sagtens være glad, og have en overvægt på et par kilo. Problemet med glæde kommer når det kommer over i 30-40 kilos overvægt (eller mere), for så er der ikke mere tale om "almindelig" bygning, men en tilstand som KAN udvikle sig kritisk.

Nu vil jeg sige det ret tydeligt: denne blog tager afstand fra den fysikisme der udvises når andre vil fortælle DIG hvad du skal veje. Men jeg vil altid støtte dem som smider kiloene (eller ønsker at gøre det). Lad dig ikke holde tilbage af forklaringen med at livsglæden ville forsvinde hvis du tabte 25 kilo.

Faktum er jo at livsglæden hænger sammen med din generelle holdning til livet. Hvis du ser optimistisk på livet, kan du sagtens have et godt liv med et par kilo på sidebenene. Men når du udvikler svær overvægt er der andre ting der spøger:
  • Flysæderne bliver for små
  • Almindelige toiletter bliver for små — og væghængte kummer bør helt undgås hvis du vejer over 120 kg.
  • Førerpladsen bliver en trang affære når lårene bliver for store
  • Diabetes, blodpropper m.v. lurer lige om hjørnet
Når folk hører de første argumenter trækker de lidt på smilebåndet, men for store herrer er et flytoilet nærmest som en spændetrøje, ganske som det med væghængte toiletkummer kan være et voldsomt problem på moderne kursuscentre hvor æstetik, design m.v. tæller højere end det praktiske ved et "gammeldaws" toilet. Men når vi kommer ned på det sidste punkt så er det ubestrideligt at livsstilsrelaterede sygdomme KAN komme for særligt de overvægtige.

Vi er nødt til at erkende fakta, og derfor bør vi ikke forhindre folk i at træffe de nødvendige beslutninger. Differentieret moms ville være en af de billigste løsninger, fordi udgiften ved mindre moms på grøntsager ville blive modsvaret af stærkt faldende sundhedsudgifter.

Den slags handler om kassetænkningen. Politikerne KAN ikke forstå det, og selv hvis de kunne så gør de intet ved det. Det er meget billigere at TALE om differentieret moms end at gøre noget ved det. De borgerlige har haft flertal i lang tid — vi er flere der mener FOR lang tid. Men alligevel skal borgerne brandbeskattes mens sukkerafgifterne er faldet som aldrig før.

Som sukkerroe-producerende land er det tankevækkende, at det kun koster 6,-/kg for belgisk sukker når Lidl har tilbud på det mens 2 kg. dansk sukker typisk koster 16,95. Tal lige om sund fornuft.... ;-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar